Przepisy na sałatki

Jajka w galarecie

Składniki:
4 jajka
1 strąk czerwonej papryki
2 łyżki konserwowego groszku
2 łyżki vegety lub innej przyprawy
mała puszka konserwowej kukurydzy
2 łyżki żelatyny
1/2 l wody

Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody, żeby napęczniała. Z wody i vegety ugotować bulion, do gorącego bulionu dodać żelatynę, wymieszać i ostudzić. Jajka obrać, część pokroić na kawałki, a resztę zostawić do dekoracji. Na dno foremki wlać połowę tężejącej galaretki i układać na przemian warzywa: jajka, paprykę, kukurydzę, zalać galaretką. Foremkę wstawić do lodówki, a kiedy galaretka zastygnie wyjąć ją (jeśli foremkę zanurzymy na chwilkę w gorącej wodzie to wyjdzie bez uszkodzeń). Udekorować kawałkami jajek, papryką oraz zielonym groszkiem.

Przepis ze strony http://www.salatkowo.pl